La interferența Țării Codrului cu Țara Chioarului – aCasă la țară… Muzeul satului "Acasă" – gospodărie tradițională cu specific local


Gospodăria tradițională românească, cu specific local (casă, șură, grajd, șopron, colniță, coteț), veche de circa 300 de ani, situată în centrul orașului TĂUȚII-MĂGHERĂUȘ, în proximitatea Liceului „Traian VUIA”– este un ansamblu strămutat din satul Bozânta Mare. Ultima gazdă a casei a fost lelea Florița. Ulterior, urmașii au agreeat o convenție cu Primăria orașului Tăuții-Măgherăuș și Consiliul Local – astfel că ansamblul gospodăresc a fost relocat și amenajat ca muzeu. Colecția interioară de obiecte, specifice locului, este alcătuită din donații private. Ele atestă modul de viață, obiceiurile, credința, îndeletnicirile oamenilor care au trăit aici din vremuri străvechi. În primii ei ani, colecția era mică și în formare, și a fost expusă pe holuri în incinta Școlii generale din Tăuții-Măgherăuș. Directorul de atunci, prof. Ștefan RUSU și prof. de limba română Emil CRÂNCĂU au găzduit-o, promovat-o și îmbunătățit-o pe măsura donațiilor obținute. Ulterior, când se putea întrevedea o locație proprie – s-a identificat și „casa bătrânească” din Bozânta Mare între timp, pe lângă livada școlii ca loc de amplasare – Primăria a agreeat înființarea unui muzeu. Și acasă s-a considerat, în largul lui spiritual, mult, bine și cu folos, prof. de limba română, pensionat din învățământ dar angajat de Primărie să-și desăvârșească visul, ideea – în muzeu, circa 10 ani. Acum Muzeul „Acasă”, alături de Casa memorială „Ion ȘIUGARIU” sunt pregătite să vă încânte și descânte, dezmierde și despovăreze sufletul! Vezi aici!

Din unele obiceiuri încetățenite sau din anumite denumiri populare consacrate ale obiectelor, reiese și influența – prin interferența cu alte culturi (de exemplu influența slovacă – în stil și îndeletniciri iar influența maghiară – în limba vorbită și gastronomie) – asupra comunității băștinașe care, deși și-a conservat modul de trai autentic românesc, limba literară (vezi aici și aici și aici), organizarea gospodăriei și arhitectura absolut specifică – și-a "adaptat" traiul și graiul cu a celorlalți, să poată coabita laolaltă și să se poată înțelege unii cu alții în decursul istoriei.

Zona centrală a orașului Tăuții-Măgherăuș este situată pe vechea vatră a satului Tăuții de Jos numit prima dată de slovaci – Totfalu iar ulterior de maghiari – Misztotfalu. Prima mențiune atestatară Totfalu datează din anul 1440 când husiți din Boemia s-au refugiat pe aceste meleaguri, unde s-au așezat pe malul râului Miszt. Date istorice despre această așezare omenească există însă de la 1216. Muzeul "Acasă" este o mostră de autentic românesc specific local, este aCasa care vă conectează cu realitatea inițială și inițiatică iar dacă vă lăsați în voia atmosferei create – vă „teleportați” prin timp în casa părinților, a bunicilor și străbunicilor, printre lucrurile lor sfinte și fundamentale… Și dacă doar cu privirea le iscodiți – licărește în străfundul Dvs. geneza iar dacă le și răsfățați mângâidu-le cu-aducere-aminte – deja povestea-i gata… În realitate însă, casa părintească, ca loc al nașterii (și spirituale!), pe măsură ce trece vremea va rămâne consacrată doar în sintagmă și-n muzeu. Acasă – la muzeu de-acum! – va reprezenta tot mai mult locul comun pentru "incidența" cu originile și pentru nostalgii... și este, evident, o provocare: conștientizarea că în era globală – acasă, în sensul natal, este pe cale de dispariție; sunt tot mai mulți cetățenii universali cu rezidențe și cetățenii multiple. Totuși, pentru „deconectare” temporară din tumultul cotidian, da-ți o fugă la muzee, încărcați-vă bateriile cu energia primordială… și-apoi gata – înapoi în viitor! Daca v-ați și "ancorat" bine în limba maternă, nu vă paște niciun pericol: aveți și identitate specifică nu doar CNP! Deci ne vedem aici, Acasă!